Мања слова Већа слова РСС
Топ вијести Најчитаније  
08.10.2020

Инвестиционе активности на инфраструктури

Инвестиционе активности на инфраструктури

Жељезничка инфраструктура је добро у општој употреби у државној својини, а управљање инфраструктуром је дјелатност од јавног интереса. Управљање инфраструктуром обухвата одржавање, реконструкцију и модернизацију и заштиту жељезничке инфраструктуре, организовање и регулисање саобраћаја.

Фото галерија
Сенад

с.б
      антикорупција@мки.гов.ме

Актуелности

17.11.2019.

ИПА самит о безбједоносној култури

ИПА самит о безбједоносној култури

У Београду је 13. и 14. новембра 2019. године одржан ИПА самит 2019 на тему утицај људских И организационих фактора на безбједност жељезничког саобраћаја и промовисање безбједоносне жељезничке културе уз учешће надлезних државних институција земаља западног Балкана и предужећа и жељезничких друштава која се баве управљањем жељезничком инфраструктуром и превозом робе и путника.

више...
26.09.2019.

Дана 24. и 25. 09. 2019. године у Драчу (Албанија) одржан је други састанак Радне групе за земаље Западног Балкана и Турске

У организацији Европске агенције за жељезнице у Драчу (Албанија) 24. и 25. 09. 2019. године одржан је други састанак Радне групе за земаље Западног Балкана и Турске у циљу имплементације техничких спецификација интероперабилности (ТСИ) и европских норми у национална законодавства. Други састанак радне групе односио се на имплементацију техничких спецификација интероперабилности везаних за возила. Земље учеснице радне групе презентовале су усклађеност својих националних референтних докумената везаних за возила (ТСИ, правилници, упутства, усвојене ЕН норме) са техничким спецификацијама интероперабилности за возила И важећим европским нормама.

више...
19.09.2019.

Обука службеника Управе за жељезнице на тему интероперабилност жељезничког система, национални регистар возила, регистар инфраструктуре...

Обука службеника Управе за жељезнице на тему интероперабилност жељезничког система, национални регистар возила, регистар инфраструктуре...

Управа за жељезнице је у складу са планом рада Управе за 2019. годину 17. 09. и 18. 09. 2019. године, а у складу са Законом о безбједности, организацији и ефикасности жељезничког превоза и европским директивама обуку запослених уз присуство консултаната из региона на теме: интероперабилност жељезничког система, техничке спецификације интероперабилности, пуштање структурних подсистема у рад, стављање интероперабилних компоненти и других елемената на тржиште, национални регистар возила и регистар инфраструктуре. Осим запослених Управе обуци су присуствовали представници Жељезничког превоза, Жељезничке инфраструктуре, Монтецарга и Одржавање жељезничких возних средстава чија су радна мјеста везана за систем безбједности, контролу квалитета и унутрашњу контролу Интероперабилност жељезничког система.

више...
02.07.2019.

Дана 27. 06. 2019. године у Истанбулу Жељезничка агенција ЕУ организовала је састанак Радне групе

Европска агенција за жељезнице организовала је у Истанбулу, 27. 06. 2019. године, први састанак Радне групе за земаља Западног Балкана и Турске у циљу имплементације техничких спецификација интероперабилности (ТСИ) и европских норми у национална законодавства. Ова радна група организована је у оквиру ЕРА ИПА пројекта (ЕРА ИПА ИИ 2018-2019) са циљем да се пријављеним корисницима (жељезничке институције земаља Западног Балкана и Турске) пружи техничка помоћ како би, по угледу на земље чланице ЕУ, извршили тзв. „чишћење прописа“ задржавајући само оне прописе који се односи на области које још увијек нису обухваћене техничким спецификацијама интероперабилности.

више...
28.06.2019.

Обука службеника Управе за жељезнице на тему (оцјена и надзор СУБ-а, Система управљања безбједношћу)

Управа за жељезнице као национално тијело има законом утврђене надлежности издавања сертификата о безбједности за жељезничке превознике и управљача инфраструктуром у складу са члановима 42 и 46 Закона о безбједности, организацији и ефикасности жељезничког превоза. Имајући у виду наведене обавезе везане за издавање сертификата и лиценци управљачу и превозницима, потребно да се запослени Управе у складу са постојећим законским обавезама, европским директивама и новим Законом о безбједности и интероперабилности, чије се усвајање очекује крајем текуће године, упознају и оспособе за обављање послова оцјене и надзора СУБ-а. Управа за жељезнице је у складу са планом рада Управе за 2019. годину 24. 06. и 25. 06. 2019. године, а у складу са наведеним законским обавезама и европским директивама из ове области организовала обуку запослених уз присуство консултаната из региона на тему послова оцјене и надзора система управљања безбједношћу.

више...