Manja slova Veća slova RSS
Top vijesti Najčitanije  
08.10.2020

Investicione aktivnosti na infrastrukturi

Investicione aktivnosti na infrastrukturi

Željeznička infrastruktura je dobro u opštoj upotrebi u državnoj svojini, a upravljanje infrastrukturom je djelatnost od javnog interesa. Upravljanje infrastrukturom obuhvata održavanje, rekonstrukciju i modernizaciju i zaštitu željezničke infrastrukture, organizovanje i regulisanje saobraćaja.

Foto galerija
Senad

s.b
      antikorupcija@mki.gov.me

Aktuelnosti

17.11.2019.

IPA samit o bezbjedonosnoj kulturi

IPA samit o bezbjedonosnoj kulturi

U Beogradu je 13. i 14. novembra 2019. godine održan IPA samit 2019 na temu uticaj ljudskih I organizacionih faktora na bezbjednost željezničkog saobraćaja i promovisanje bezbjedonosne željezničke kulture uz učešće nadleznih državnih institucija zemalja zapadnog Balkana i predužeća i željezničkih društava koja se bave upravljanjem željezničkom infrastrukturom i prevozom robe i putnika.

više...
26.09.2019.

Dana 24. i 25. 09. 2019. godine u Draču (Albanija) održan je drugi sastanak Radne grupe za zemalje Zapadnog Balkana i Turske

U organizaciji Evropske agencije za željeznice u Draču (Albanija) 24. i 25. 09. 2019. godine održan je drugi sastanak Radne grupe za zemalje Zapadnog Balkana i Turske u cilju implementacije tehničkih specifikacija interoperabilnosti (TSI) i evropskih normi u nacionalna zakonodavstva. Drugi sastanak radne grupe odnosio se na implementaciju tehničkih specifikacija interoperabilnosti vezanih za vozila. Zemlje učesnice radne grupe prezentovale su usklađenost svojih nacionalnih referentnih dokumenata vezanih za vozila (TSI, pravilnici, uputstva, usvojene EN norme) sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti za vozila I važećim evropskim normama.

više...
19.09.2019.

Obuka službenika Uprave za željeznice na temu interoperabilnost željezničkog sistema, nacionalni registar vozila, registar infrastrukture...

Obuka službenika Uprave za željeznice na temu interoperabilnost željezničkog sistema, nacionalni registar vozila, registar infrastrukture...

Uprava za željeznice je u skladu sa planom rada Uprave za 2019. godinu 17. 09. i 18. 09. 2019. godine, a u skladu sa Zakonom o bezbjednosti, organizaciji i efikasnosti željezničkog prevoza i evropskim direktivama obuku zaposlenih uz prisustvo konsultanata iz regiona na teme: interoperabilnost željezničkog sistema, tehničke specifikacije interoperabilnosti, puštanje strukturnih podsistema u rad, stavljanje interoperabilnih komponenti i drugih elemenata na tržište, nacionalni registar vozila i registar infrastrukture. Osim zaposlenih Uprave obuci su prisustvovali predstavnici Željezničkog prevoza, Željezničke infrastrukture, Montecarga i Održavanje željezničkih voznih sredstava čija su radna mjesta vezana za sistem bezbjednosti, kontrolu kvaliteta i unutrašnju kontrolu Interoperabilnost željezničkog sistema.

više...
02.07.2019.

Dana 27. 06. 2019. godine u Istanbulu Željeznička agencija EU organizovala je sastanak Radne grupe

Evropska agencija za željeznice organizovala je u Istanbulu, 27. 06. 2019. godine, prvi sastanak Radne grupe za zemalja Zapadnog Balkana i Turske u cilju implementacije tehničkih specifikacija interoperabilnosti (TSI) i evropskih normi u nacionalna zakonodavstva. Ova radna grupa organizovana je u okviru ERA IPA projekta (ERA IPA II 2018-2019) sa ciljem da se prijavljenim korisnicima (željezničke institucije zemalja Zapadnog Balkana i Turske) pruži tehnička pomoć kako bi, po ugledu na zemlje članice EU, izvršili tzv. „čišćenje propisa“ zadržavajući samo one propise koji se odnosi na oblasti koje još uvijek nisu obuhvaćene tehničkim specifikacijama interoperabilnosti.

više...
28.06.2019.

Obuka službenika Uprave za željeznice na temu (ocjena i nadzor SUB-a, Sistema upravljanja bezbjednošću)

Uprava za željeznice kao nacionalno tijelo ima zakonom utvrđene nadležnosti izdavanja sertifikata o bezbjednosti za željezničke prevoznike i upravljača infrastrukturom u skladu sa članovima 42 i 46 Zakona o bezbjednosti, organizaciji i efikasnosti željezničkog prevoza. Imajući u vidu navedene obaveze vezane za izdavanje sertifikata i licenci upravljaču i prevoznicima, potrebno da se zaposleni Uprave u skladu sa postojećim zakonskim obavezama, evropskim direktivama i novim Zakonom o bezbjednosti i interoperabilnosti, čije se usvajanje očekuje krajem tekuće godine, upoznaju i osposobe za obavljanje poslova ocjene i nadzora SUB-a. Uprava za željeznice je u skladu sa planom rada Uprave za 2019. godinu 24. 06. i 25. 06. 2019. godine, a u skladu sa navedenim zakonskim obavezama i evropskim direktivama iz ove oblasti organizovala obuku zaposlenih uz prisustvo konsultanata iz regiona na temu poslova ocjene i nadzora sistema upravljanja bezbjednošću.

više...